Kako poslodavci mogu privući najbolje radnike?

Koje su to 3 ključne stvari za privlačenje najboljih radnika koje ne radi svaki poslodavac a trebao bi?

Ako želite da pronađete dobar posao, morate se potruditi da ga nađete. Ako želite da pronađete dobre radnike, takođe se morate potruditi. Posebno se morate potruditi ako želite da pronađete IT talente, jer potražnja za IT talentima je velika a ponuda mala.

Maloj pažnji od strane poslodavca se raduje svaki kandidat, a neki IT profesionalci će na sitnicama odlučiti gdje će započeti novu karijeru. Koje su to 3 stvari koje poslodavci zanemaruju:

  1. Poslati podsjetnik kandidatu za posao

Kandidat sigurno neće zaboraviti kada je termin za razgovor, ali jedan mali podsjetnik od strane poslodavca može biti dobra ideja. Time sa jedne strane poslodavac govori o sebi kao veoma ozbiljnom, odajući utisak profesionalnosti i organizovanosti, naglašavajući mjesto i vrijeme sastanka. Sa druge strane on signalizira: „Radujemo se da vas vidimo“!

Dovoljna je čak I jedna rečenica. Dobro vrijeme za poruku je dva do tri dana prije termina za razgovor. Pored toga, poslodavci mogu dati I dodatne informacije o lokaciji I mogućnostima za parkiranje.

  1. Informacije o intervjuu za posao

Intervju za posao za kandidate je obično kao skakanje u hladnu vodu. Kandidati rijetko znaju šta da očekuju. Ko će biti sagovornik i sjediti za stolom? Koliko vremena će trajati intervju? Na ova pitanja poslodavci mogu unaprijed odgovoriti. Ne mora se kandidatima slati kompletan plan i program, ali ipak bi bilo poželjno informisati kandidate o ključnim temama razgovora.

Kako bi to trebalo izgledati?

Radujemo se što ćemo vas primiti u našem birou u utorak u 10 sati. Prije svega, evo nekih informacija za vas: Na razgovoru će biti Marko Kovač šef marketing službe I direktorka prodaje Marijana Popović. Nakon našeg razgovora, željeli bismo vas upoznati sa našim timom i napraviti kratak obilazak firme. Sveukupno, za ovo nam treba oko 1,5 h. Veliki parking je za vas dostupan direktno ispred glavnog ulaza. Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila ili telefonom.

  1. Doviđenja

Poslodavci bi morali imati na umu da i kandidati koji nisu prošli dalje, mogu biti dobri kandidati. Mogu biti i fantastični talenti. Na te kandidate poslodavci mogu da se oslone prilikom sledeće objave otvorenog radnog mjesta. Ko želi da talente zadrži blizu sebe, mora naći dobar način za odbacivanje. Postoje tri veoma bitne stvari:

  • Nema standardnog pisanja

Otkazivanja moraju biti formulisana individualno i sa uvažavanjem. Telefonski poziv je ponekad mnogo bolji i topliji od pismenog odbijanja.

  • Poslati mali poklon

Ako se to na neki način uklapa u korporativnu kulturu poslodavca, mali poklon može smanjiti frustraciju i nezadovoljstvo prilikom odbacivanja. Naravno, pokloni se ne šalju svim podnosiocima prijava, već možda onim kandidatima koji su ušli u najuži izbor.

  • Ostanite u kontaktu

„Na žalost nismo bili u mogućnosti uvažiti vašu molbu” ili “Zadržat ćemo vaš CV u našoj bazi“…, ovakve fraze su za mnoge kandidate samo lažno i automatizovano „NE„. Kulturno, ali aplikanti znaju i osjećaju da iza tih riječi nema ništa. Šta menadžeri i HR konsultanti mogu da urade umjesto toga? Moraju da pokažu želju da ostanu u kontaktu sa kandidatima, i da to stvarno i iskreno misle. To za firme može biti fantastična prilika za pravljenje svojih business network-a kao i za pravljenje Talent-Pool-a.