40 stepeni, zatvoreni prozori, ne nudi vam niko ništa za piće… Zvuči vam poznato? U pravu ste. To je razgovor za posao koji ste dugo čekali.

Kako razgovor za posao ne bi trebao da izgleda!

Istraživanje koje je sproveo njemački recruiting start-up Softgarden pokazuje da želje i očekivanja kandidata za razgovor za posao rijetko odgovaraju realnoj slici. To je zaključak istraživanja koje je sprovedeno u junu 2017. godine na uzorku od 1186 kandidata.

Ono što je velika većina kandidata navela kao visok prioritet na razgovoru za posao (80%) je ugodna atmosfera za razgovor. 73% je navelo dobro informisanje kao veoma bitnu stvar na razgovoru za posao dok 72% ispitanika navodi gledanje u oči sagovornika kao bitnu stvar. Kada se kaže „dobro informisanje“ kandidati misle na sadržaj razgovora kao i na razgovor o konkretnim zadacima i poslovima na tom radnom mjestu. Više od polovine ispitanika takođe smatra da je „mogućnost napredovanja“ tema koja odmah na razgovoru za posao mora biti diskutovana.

Ali kako to sve izgleda u praksi?

Pokušajte se sjetiti vašeg posljednjeg razgovora za posao i razmislite o čemu ste sa vašim sagovornikom razgovarali. Softgarden istraživanje pokazuje da se samo kod jedne trećine ispitanika razgovaralo o konkretnim zadacima i poslovima na potencijalnom radnom mjestu. Samo 14% ispitanika je navelo da je o temi „mogućnost napredovanja“ razgovaralo konkretno a više od pola ispitanika je navelo da ta tema uopšte nije ni bila spomenuta.

Nedostatak gostoprimstva

U slobodnim poljima kandidati su navodili konkretna iskustva koja su imali na razgovorima za posao i ta iskustva su u rasponu od: „Neljubaznost na 40 stepeni bez nuđenja čaše vode… do kašnjenja na razgovor do 2h“. Većina ispitanika je takođe navela da se susrela sa provokativnim pitanjima kao i kontraverznim pitanjima koja su imala za cilj da testiraju ličnost osobe!

Poziv na razgovor ili odbijanje nakon slanja aplikacije? Kada?

Ispitanici smatraju da je dvije sedmici maksimalan rok do kada poslodavci moraju obavjestiti kandidate pismenim putem o tome: Da li su pozvani na razgovor za posao ili ne! Istraživanje je pokazalo da se samo oko 40% poslodavaca pridržavalo tog roka. Ekstremno kasno javljanje ili nejavljanje uopšte kandidati su shvatali kao ekstremnu neljubaznost!


Firme trebaju duboko razmisliti na koji način regrutuju radnike

Mathias Heese, CEO njemačkog recruiting start-upa Softgarden smatra da firme koje svoje mušterije ljubazno dočekuju a kandidatima za posao kasne po 2h i ne nude čašu vode, dugoročno nemaju perspektivu i da rizikuju gubljenje reputacije firme. Heese navodi da je situacija na tržištu rada već odavno takva da dobri radnici traže firme koje njima odgovaraju, a ne obrnuto. On takođe zaključuje da kandidati na razgovorima za posao očekuju: Gledanje u oči, poštovanje i transparentnost. Pored toga on se pita i čudi: Zbog čega firme u velikom procentu ne mogu omogućiti ni taj minimum?

Zaključak: Ovo je istraživanje koje je urađeno u junu ove godine u čitavoj Njemačkoj.
Pitanje: Kako je kod nas?

Na Kazoze-u, prvom Ex-Yu Employer Branding portalu vi imate šansu da anonimno ocijenite svoj razgovor za posao ili proces apliciranja za posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *