Prijava za posao. Sjetite se koliko ste puta dobili odgovor od poslodavca nakon poslane prijave za posao?

Da li znate da za prijavu na radno mjesto za koje niste kvalifikovani možete da budete tuženi i da se od vas zahtjeva nadoknada za utrošene resurse firme (radni sati rekrutera, izgubljeno oportunitetno  vrijeme za drugog kandidata, itd…)? To se u BA, RS, HR sigurno neće dogoditi jer nije takva poslovno-pravna praksa. Međutim, ono što se konstantno dešava je prekariat i lose-lose situacija na relaciji poslodavac – radnik.

Kazoze je na osnovu prikupljenih informacija sa tržišta rada Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u periodu 2017-2018 došao do zaključka, da su velika nezaposlenost i netransparentnost oglasa za posao uzroci odnosa u kojem gube i radnici i poslodavci.

Evo jednog primjera kako se odvija prosječan proces zapošljavanja u Srbiji, BiH i Hrvatskoj:

  1. Poslodavac YXZ d.o.o. treba radnika na poziciji „Prodajni savjetnik“
  2. Obraća se portalima za zapošljavanje koji će njegov oglas objaviti u prosječnom trajanju od 1 mjesec uz novčanu nadoknadu.
  3. Taj oglas otprilike izgleda ovako:

Tražimo samostalnu, odgovornu i motiviranu osobu sa izraženim komunikacijskim, organizacijskim i analitičkim vještinama, spremnu na timski rad.

Potrebne kvalifikacije i iskustvo:

  • VSS, VŠ, SSS
  • Min. 3 godine iskustva na sličnim pozicijama
  • Vozačka dozvola B kategorije
  • Poznavanje rada na računaru
  • Poželjno poznavanje rada na terenu

Zainteresovani kandidati mogu dostaviti CV na e-mail adresu: xyz@gmail.com.

 

Rješenje: Kandidati žele detaljne informacije.

Uslijed manjka informacija o konkretnom radnom mjestu, kandidati potpuno različitih profila se prijavljuju na otvorene pozicije. Pa tako imamo česte fenomene da se za određenu poziciju prijavljuju: zubari, ekonomisti, pravnici, saobraćajni tehničari, umjetnici, itd. Uslijed manjka informacija (a i uslijed velike nezaposlenosti) svi kandidati vjeruju da imaju šansu da dobiju određeni posao.

I šta se dešava na kraju svega? Dešava se da kada firma objavi oglas za jednu poziciju, prijavi se 100 – 150 kandidata, a to optereti HR kapacitete firme (većina firmi u RS, BA, HR nema otvorene posebne HR odjele).

Tu dolazi do kulminacije lose-lose situacije. Poslodavcima je teško da temeljno istraže profile kandidata I nađu adekvatnog radnika, a kandidati koji su uložili vrijeme I poslali aplikaciju, na kraju ne dobiju nikakav odgovor šta se sa tom aplikacijom desilo. Nedobijanje odgovora je početak pravljenja prekariata od tražioca posla.

Misija Kazoze-a je da taj problem riješi.