U kojim zemljama postoji najbolji balans između karijere i privatnog života (work-life balance)? Top 10 rang lista.

Internacionalna mreža Internations je uradila ispitivanje u različitim zemljama: Koliko su ljudi zadovoljni balansom između karijere i privatnog života, tj. Work-Life balansom? Takođe je napravljena mala top 10 rang lista zemalja.

U današnje vrijeme u svijetu imati samo posao nije dovoljno. Radnici teže za dobrim work-life balansom. Internacionalna mreža Internations je ispitala oko 13.000 mobilnih radnika iz 188 zemalja u svojoj studiji Expat Insider iz 2017 a glavno pitanje je bilo: Koliko su radnici zadovoljni njihovim work-life balansom?

Expati su radnici koji u određenom vremenskom periodu poslovno idu u neku drugu zemlju. Oko 60% ispitanika je zadovoljno svojim work-life balansom, približno isto kao i sa svojim radnim vremenom. Širom svijeta, expati koji rade puno radno vrijeme provode u prosjeku 44,3 sati sedmično na poslu. Mali broj radnih sati nije presudan za visok nivo zadovoljstva balansom između rada i slobodnog vremena. Evo nekih rezultata. Od 65 zemalja, Kanada zauzima 30. mjesto, Velika Britanija (39), Kina (47), SAD (48) i Rusija (50). Tri posljednja mjesta drže Italija (63), Kuvajt (64) i Japan (65).

Top 10 rang lista istraživanja Expat Insider 2017:

1. Danska

U Danskoj, anketirani expati su najviše zadovoljni njihovim radnim i životnim balansom – 76%. Oni takođe imaju najkraće radno vrijeme u deset najboljih zemalja. Danci rade prosječno 38,7 sati nedjeljno. Anketa takođe pokazuje da je 82% Danaca sa takvim radnim vremenom zadovoljno.

 

2. Bahrein

Expati u Bahreinu su na drugom mjestu sa 69% zadovoljstva radnim i životnim balansom. Oni rade u prosjeku 42,9 sati nedjeljno, nešto ispod tri četvrtine je zadovoljno ovim radnim vremenom. Pored toga, 70% ispitanika kaže da zarađuje više u Bahreinu nego na istom poslu kod kuće.

 

3. Norveška

U Norveškoj, expati rade 1,4 sati manje nedjeljno od globalnog prosjeka: 42,9 u odnosu na 44,3 sata. Ovo takođe doprinosi zadovoljstvu poslovno-radnim balansom od 70%. Uprkos kraćem radnom vremenu, 72% ispitanika vjeruje da zarađuje više nego na poslu kod kuće (51% je svjetski prosjek).

 

4. Češka

Iako se expati u Češkoj izdvajaju sa najdužim radnim vremenom unutar prvih deset zemalja sa 44,9 sata nedjeljno, 75% je zadovoljnih sa balansom između posla i privatnog vremena. Možda je to takođe zbog toga što su ispitanici više nego zadovoljni svojim mogućnostima za razvoj karijere – 65% – 53% je svjetski prosjek. U Češkoj smatraju da su njihovi poslovi sigurni (74% naspram 57% širom svijeta).

 

5. Novi Zeland

Na Novom Zelandu, tri četvrtine expata je zadovoljno radnim i životnim balansom. Oni rade u prosjeku 42,3 sata sedmično, ali samo 73% ispitanika radi puno radno vrijeme. Ukupno 83% radnika u svijetu radi puno radno vrijeme.

 

6. Švedska

Švedska zauzima šesto mjesto sa 69% zadovoljstva radnim i životnim balansom. Tamo je radna sedmica dugačka ista kao i na Novom Zelandu: 42,3 sati. 77% ispitanika je zadovoljno svojim radnim vremenom. Uprkos dobroj procjeni karijernih mogućnosti (56%) i sigurnih poslova (65%), samo 60% je generalno zadovoljno svojim poslom. Širom svijeta je 64% radnika zadovoljno poslom koji radi.

 

7. Kostarika

Iako expati iz Kostarike rade isti kao i globalni prosjek od 44,3 nedjeljnih radnih sati, oni su sretniji sa njihovim radnim i životnim balansom: 68% naspram 60% širom svijeta.

 

8. Holandija

Tri četvrtine anketiranih expata u Holandiji zadovoljno je njihovim radnim i životnim balansom. Uzrok tome je možda dobra zarada (89% ispitanika tako misli). U Holandiji takođe rade 2,3 sati nedeljno (42 radnih sati sedmično) manje od globalnog proseka. To sigurno utiče na radno-životni balans.

 

9. Oman

Oko dvije trećine expata iz Omana zadovoljno je njihovim radnim i životnim balansom. U Omanu je najveći procenat radnika koji rade puno radno vrijeme – 96%. Ipak, samo tri od pet ispitanika ocjenjuje svoje opšte zadovoljstvo na poslu pozitivno. Uzrok tome je sigurno nisko zadovoljstvo sa šansama u karijeri (39%) i sigurnosti posla (47%).

 

10. Malta

Na desetom mjestu zadovoljstva sa balansom rada i života je Malta sa 72%. Oko tri četvrtine malteškog stanovništva radi puno radno vrijeme, u proseku 43,9 sati nedjeljno, što je druga najniža stopa s punim radnim vremenom među prvih deset zemalja nakon Novog Zelanda.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *